Om de afgeleide van de functies arcsin x en arccos x en arctan x te vinden gaan we gebruik maken van het feit dat we hun inversen goed kennen. Je weet natuurlijk al dat een functie en zijn inverse elkaars gespiegelde zijn in de lijn y = x. Laten we daarom eerst gaan kijken wat er met de afgeleide van een functie gebeurt bij dat spiegelen.
De afgeleide van de arcsinus is: d d x arcsin ( x ) = 1 1 − x 2 {\displaystyle {{\rm {d}} \over {\rm {d}}x}\arcsin(x)={1 \over {\sqrt {1-x^{2}}}}} voor x ∈ ( − 1 , 1 ) {\displaystyle x\in (-1,1)} .
Afgeleide van arcsin. Wat is de afgeleide van de arcsinusfunctie van x? De afgeleide van de arcsinusfunctie van x is gelijk aan 1 gedeeld door de vierkantswortel van (1-x 2 ): Arcsin-functie
2022年5月2日 · The inverse of the function \(y=\sin(x)\) with restricted domain \(D=\left[\dfrac{-\pi}{2},\dfrac{\pi}{2}\right]\) and range \(R=[-1,1]\) is called the inverse sine or arcsine function. It is denoted by \[y=\sin^{-1}(x) \quad \text{ or } \quad y= \arcsin(x) \quad \iff \quad \sin(y)=x, \quad y\in\left[\dfrac{-\pi}{2},\dfrac{\pi}{2}\right ...
Uit de afleidbaarheid van f in a volgt dat f ′(a) ∈ R (dus niet ∞). Wat stelt grotere eisen aan een functie: afleidbaarheid of continu ̈ıteit? in het punt o. dan geldt f ′(c) = 0. We bewijzen enkel het eerste geval. Links van. Vermits de functie afleidbaar is in c zijn linker en rechterafgeleide gelijk en geldt f ′(c) = 0.
Arcsin-definitie. De arcsinus van x wordt gedefinieerd als de inverse sinusfunctie van x wanneer -1≤x≤1. Als de sinus van y gelijk is aan x: zonde y = x. Dan is de arcsinus van x gelijk aan de inverse sinusfunctie van x, die gelijk is aan y: arcsin x = sin -1 x = y. Voorbeeld. arcsin 1 = sin -1 1 = π / 2 rad = 90 ° Grafiek van arcsin ...
De afgeleide van f(x) = arcsin(x) Omdat arcsin x de inverse is van sin x, en omdat sin x veel vertrouwder is, gaan we proberen onze kennis van sin x te gebruiken bij arcsin x . We weten (hopelijk?) al wel dat de je de grafiek van de inverse van een functie kunt vinden door te spiegelen in de lijn y = x.